fredag, august 24, 2007

hvordan man vinder et valg..

Inden for politologi er der naturligvis forsket en del i hvorfor forskellige koalitioner vinder valg. En af de teorier der har vist sig mest levedygtige er "Agenda-setting", der kort fortalt går ud på at de partier der står stærkest i befolkningens bevidsthed, inden for det område nyhedsmedierne beskæftiger sig mest med op til valget, får flest stemmer.
Et eksempel på dette kan fx være sidste valg, hvor temaet om noget var udlændinge og hvor partier der traditionelt betegnes som "stærke" på området, de Radikale og Dansk Folkeparti gik frem.
Når det gælder velfærd er det normalt socialdemokraterne der har det bedste omdømme i befolkningen. Således vil konventionel visdom sige at Socialdemokraterne skal snakke så lidt om indvandring som muligt, og så meget om velfærd som muligt. Se fx denne historie, hvor befolkningen laver en guide til Socialdemokraterne. Snak om konkret velfærd - ikke abstrakt - og vind valget, siger meningsmålingerne.
I mange år efter Nyrups regeringens fald, viste disse målinger at befolkningen havde mest tillid til de borgerlige når det gjaldt velfærd. Dette skyldtes naturligvis efterlønssagen, hvor Poul Nyrup fik solgt venstrefløjen til stanglakrids, ved at ligge dets skæbne i hænderne på de Radikale.
Nu ser det ud til at befolkningen har glemt, eller ihvertfald tilgivet Socialdemokraterne deres historiske dumheder. Nu må vi så se om partiet formår at benytte denne nyvundne tillid til at vinde et valg. Og som jeg ser det er det ikke nok at tilluske sig regeringsmagten ved at stikke lunser ud til Ny Alliance. Hvis de Socialdemokraterne endnu engang svigter deres vælgere som i 2001, kan det blive endog meget svært at vinde den tilbage.

Her på bloggen vil vi naturligvis støtte enhver form for succes på venstrefløjen. Derfor vil vi naturligvis skrive meget mere om velfærd. Og en del mindre om indvandring. Så er I advaret :o)

Etiketter: , , , , ,