onsdag, juni 04, 2008

Obama som Præsident

Som de trofaste læsere måske kan huske har vi haft overvældende succes på mavepusteren med at forudsige valgresultater. Så nu vil vi fortsætte succesen og satse butikken på at Barack Obama Hussein, Jr. bliver USAs næste præsident. Der er to hovedårsager til at Obama er en fuldstændig suveræn kandidat til det kommende valg:

1. George Bush
Som i de fleste demokratier er der en tendens til at man efter 8-10 år gerne vil have nyt blod i ledelsen. Amerikanerne er, med god grund trætte af et republikansk parti, der virker slapt og viljeløst. Tilmed ligger George Bush ekstremt lavt i meningsmålingerne, og mon ikke demokraterne har et par videooptagelser af McCain og Bush i kærlig omfavnelse de kan smide på Youtube hvis det kniber
2. Amerikanernes "demokrati"-system
De sidste to præsidenvalg har republikanerne vundet ved hjælp af to teknikker. Den første er de efter hård kamp har fået opdelt valgdistrikterne så de - uden at have flertal i befolkningen - stadig kan vinde flest valgmænd. Det er naturligvis en kynisk og særdeles udemokratisk taktik, men det virkede i 2004. Som de fleste ved er George Bush ikke en reelt demokratisk legitim leder - han fik færrest stemmer i 2004.
Dette har demokraterne ikke fået rettet op på. De kunne have kæmpet for en nyopdeling af distrikterne eller opgivelse af valgmandssystemet, men på disse punkter har de fejlet. Derimod har de satset på en anden hest, nemlig motivering af potentielle vælgere.
I USA stemmer kun ca. halvdelen af befolkningen. Dette skyldtes først og fremmest at man skal registrere sig som vælger, hvilket uanset hvor nemt det er, er en barriere for mange, især uuddannede og fattige. Med Obama som bannerfører har demokraterne gjort denne barriere til en fordel, da deres græsrods baserede kampagne har medført en kraftig stigning i antallet af registrede vælger hos demokraterne. Flere millioner nye vælgere er blevet registreret og det er sådan Obama kommer til at vælge valget.

Meningsmålingerne viser ganske vist at Obama umiddelbart ikke fører stort over McCain i meningsmålingerne - højst sandsynligt fordi republikanerne igen og igen har forsøgt at male ham op som muslim - han har jo en skummel hudfarve) og dermed inddirekte (naturligvis) en terrorist. Men disse meningsmålinger ignorer jo at ikke alle amerikanere kommer ud af hængekøjerne og stemmer - det er kun halvdelen og kun dem der føler stærkt nok for det.

Så herfra mavepusterne spår vi en komfortabel valgsejr til Obama. Og så får USA endnu en krigsliderlig, kristen fanatiker ved magten - men sådan vil de jo åbenbart gerne have det. Og alternativet er jo McCain, en endnu hårdere fanatiker og samtidig en modstander af retssamfundet.

link til Obamas sejr

Etiketter: , , ,