fredag, februar 01, 2008

avisen.dk - en nekrolog

Nyhedsavisen styrter mod afgrunden. Pga. økonomiske tab og manglende succes må de nu fyrer halvdelen af alle journalister. Dermed forsvinder halvdelen af historierne og dermed vel også en stor portion af læserne. Folk vil trods alt hellere have originale avishistorier end reklamer og fyldstof(eg. Ritzautelegrammer).
En medvirkende årsag til nedturen er nok også avisen.dks manglende succes. Ideen var ellers banebrydende i dansk nyhedskultur - lad brugerne kommentere direkte og "live" på nyhederne, og få dermed folkets relevante kommentarer og ekstra detaljer fra "manden på gaden".
Desværre virkede dette allerførste danske forsøg på at lave "public journalism", som det er blevet døbt i USA, overhovedet ikke. Det startede godt med masse af ivrige bloggere der med kyshånd modtog den nye mulighed. Personligt elskede jeg muligheden for at kommentere en nyhed direkte og ligepå. Herligt.
Desværre viste eksperimentet avisen.dk også begrænsningerne og faldgrupperne når det gælder Public Journalism. En horde af højrerabiate personager med deres helt egen agenda overtog scenen. Internettet er på godt og ondt et samlingssted for marginaliserede, midaldrende racister fra Dansk Samling/Front/Forening/Nazistparti eller hvad de nu kalder sig. De er ikke mange på landsplan, men de fylder meget i debatten. De er vrede, bange og paranoide, og de er umættelige i deres iver efter at benytte enhver mulighed for at sprede deres galde.
Horderne overtog hurtigt avisen.dk og umuliggjorde enhver saglig debat. Uanset hvilken historie der blev smidt på bordet, endte det i de frustrerede gamle mænds paranoia snak. Muslimerne er for disse personager kilden til alt ondt, fra trafikdrab til over vold i forstæderne til rentefald/stigninger.
Avisen.dk lavede én fejl fra start af ved ikke øjeblikkeligt og hårdhændet at moderere disse tosser væk. I ytringsfrihedens misbrugte navn fik alle tosser lov til at give deres besyv og lynhurtigt forsvandt alle midtersøgende personer fra debatten - og siden. Tilbage er nu kun nogle få hårdkogte venstrefløjsere og så bunken af rabiate. Ikke nok til at skabe en livlig og konstruktiv debat, og ikke nok til at skabe overskud.

Det er let at forudse at Nyhedsavisen nu ender som 24timer-2.0. Et udvidet reklameblad - ugeavisens letlæselige fætter. Dermed falder avisen.dks kvalitet naturligvis også, sammen med læsertallet og indtægten. Det demokratiske blog-fora her så absolut ikke en kvalitet, der kan trække yderligere læsere - tværtom - og dermed må man forudse avisen.dks snarlige død.


Ære være en ellers god ide´s minde.

Etiketter: , , ,