torsdag, september 06, 2007

Øg skatten og øg beskæftigelsen!

Ja man hører oftere og oftere mantraet: "Hvis man skal øge beskæftigelsen, skal man sætte skatten ned". Sikke noget pjat. Hvis man skal have folk til at arbejde mere skal man øge skatten og samtidig øge velfærden!.
Hvorfor nu dette? Jo logikken er klokkeklar og man kan se det rundt om i verdenen. De lande der har det højeste skattetryk har også den største beskæftigelse. I lande med lav beskatning kan man nøjes med at en person per familie arbejder, mens man i Danmark bliver nødt til at have to arbejdende personer per husstand. For at gøre dette muligt bliver man nødt til at have gode pasningsmuligheder hvilket koster kassen.

Når man trænger en konservativ op i en krog, med argumenter om at Danmark er det land hvor befolkningen i gennemsnit arbejder mest, hvilket burde være umuligt ud fra deres argumentation, om at folk vil arbejde mindre hvis de skal betale skat, bliver de underligt befippede. Og det skyldtes naturligvis at argumentationen om at folk arbejder mere hvis skatten er lav, overhovedet ikke holder. Tænk på dig selv. Hvad er mest motiverende for at arbejde mere:
1. Hvis du mister 2000 kroner i indtægt om måneden
2. Hvis du får 2000 kroner mere i indtægt om måneden.

Naturligvis nr. 1. Man vil jo gerne beholde sin levestandard og blive boende hvor man gør.

Konklusion: Hvis man vil skabe et større arbejdsudbud i Danmark må man hæve skatten. Det vil samtidig også ligge en dæmper på forbruget, og forhindre overophedning. Og give mere velfærd.

Etiketter: , ,