onsdag, august 01, 2007

Har de danske tropper gjort et godt stykke arbejde?

Ja næppe er de fleste af de danske tropper blevet hevet ud af Irak, før analytikerne står i kø med klapsalver til de danske tropper. Hvis man er imod krigen, så er det regeringen der har fejlet, ikke de danske hær, og hvis man er for krigen, så har de danske soldater gjort et fantastisk arbejde og er enten trukket ud for tidligt, eller efterlader er Irak i bedring.

Lad os se på konsekvenserne af krigen i Irak: 2 millioner flygtninge, ca en lille milion døde. 30% af alle børn i Irak har brug for akut nødshjælp, over 90% får ingen skolegang. Der har været demokratiske valg, men den valgte regering har ikke styr på store dele af landet, og kun den kurdiske del er ikke i kastet ud i kaos og daglige selvmordsbomber - kort sagt en brutal borgerkrig og etnisk udrensning.

Personligt havde jeg nok været rimelig skuffet hvis jeg havde sendt en hær afsted for at skabe demokrati og fred, og se så kom tilbage med sådan et resultat. Faktisk havde jeg nok fyret hele bundtet.

Men alligevel roser alle de danske soldaters indsats, ja selv regeringen. Regeringen udtaler at de danske soldater har gjort et godt stykke arbejde under svære forhold. Da genopbygningen af Irak er fejlet, og demokratiet smuldrer må man altså konkludere at de de danske soldater bedste stykke arbejde har været at holde sig selv i live. Således har den officielle danske politik da også været, at hvis man stødte på vejspæringer, lavet af irakisk politi, kørte man simpelthen dem igennem. Man trådte således på det irakiske politis legitimitet, og undergravede den for selv at beholde livet.

I forhold til de amerikanske og engelske tabstal er de danske da også minimale. Kun 7 døde, særdeles imponerende. At man så har ofret nogle tusinde irakere, kan vel næppe bekymre en regering der har sit parlamentariske flertal baseret på had til muslimer.

Så til dels vil jeg give regeringen og diverse politiske kommentatorer ret. De danske soldater har lavet et imponerende stykke arbejde med at holde sig i live. På alle andre områder har de fejlet miserabelt, men da regeringen tilsyneladende tager "ansvaret" for dette - eller skyder det over på de allestedsværende "terrorister", må man lade de kære soldater beholde deres job, med måske et lille rap over nallerne(de fik trods alt fucket det mest rolige område i Irak op). Hvis de altså gerne vil beholde et job, der har som eneste formål at holde sig selv i live - uanset omkostningerne for civile.

Man må håbe de danske jenser tænker sig en ekstra gang om, inden de fornyer deres kontrakt.

link til genopbygningen der var spild af tid

link til roser fra regeringen
link til roser fra opposition

Etiketter: , , , ,