lørdag, oktober 06, 2007

rune lukker tegningkrisen..

Rune Engelbrecht opsummerer på sin blog på Politiken.dk den nu et år gamle tegningekrise, og Nyhedsavisens krav om at kanonisere tegningerne med følgende knivskarpe analyse:

I modsætning til den opfattelse, som Jyllands-Posten, Dansk Folkeparti og David Trads deler, behøver værnet om ytringsfriheden selvfølgelig ikke forfalde til latrinært graffiti-niveau eller slet skjult propaganda i aviser og på museer.

JP bragte ikke blot ordinære vittighedstegninger og en erklæring om »hån, spot og latterliggørelse«, men desuden en dæmoniserende lederartikel samt 3-4 hårdkogte propaganda-tegninger, der var fuldt ud sammenlignelige med 1930′ernes jødehadske karikaturer. JP var blevet Den Danske Forening i globalt format.

Kun islam-hadere og islamister gavnes ved indirekte at skære alle muslimer over én kam. Men når disse ekstremister henholdsvis klapper i hænderne og tordner med trusler, fordi de får deres fiktive religionskrig serveret på et sølvfad, er det selvfølgelig journalistisk relevant at trykke dét, som balladen handler om.

Men ligefrem at heroisere tilsigtet foragt som pompøs frihedskamp, er i sandhed en hån mod Vestens oplysningstradition fra Bayle og Locke til Holberg og Voltaire, der forenede tolerance, ytringsfrihed og pluralisme.

Hvad med en udstilling om de to danske karikaturkriser (JP og DFU) og vel at mærke hele komplekset om ytringsfrihedens og tolerancens kulturarv, propagandaens historiske virkemidler samt alle karikaturerne og åben debat? God idé.

Blot har en en sådan udstilling intet med Nationalmuseet at gøre – i stedet kunne den vel passende henlægges til Nyhedsavisens domicil?

link til slut-prut-finale

Etiketter: , ,