lørdag, juni 23, 2007

Johan Olsens båltale:

Holdt ved blaagard plads, kbh n.

Sankt Hans bål

Jeg blev spurgt om jeg ville holde Skt Hans tale på Blågårds Plads. Nu er talen så færdig så nu kan den blive til blog:

Det er jo at få serveret emnet på et sølvfad at skulle holde Skt Hans bål tale. Det er jo nærliggende at snakke om hekseafbrændinger i disse år. Man kan sige, at traditionen har fået en flot revival. Man har forfinet konceptet og gjort det til dagsorden i højeste politiske kredse og det med bred folkelig opbakning, som det hedder.

Da jeg gik i børnehave lå der en anden børnehave ved siden af os. Og de to institutioner var kun adskilt af et plankeværk. Og vi, børnene i min børnehave, kunne ikke lide børnene i den anden børnehave. Af og til råbte vi til dem, hvad vi syntes om den. Af og til kastede vi ting over plankeværket i håb om at ramme dem. De gjorde naturligvis det samme. I skolen var det det samme, jeg gik i B klassen. Dem i A klassen var dumme, syntes vi. Og de kunne ikke lide os. Det findes jo også i dén grad på nationalt niveau og kulturelt niveau. Vores klub er bare federe end de andres.

Os og dem. "VÆR SOM OS - ELLER DØ! - Nu med våben og smileyordning!" Og her er kun EEN sand legitim fest: FORBRUGSFESTEN, og mens vi vælter brusede rundt og køber ting vi ikke har brug for og virkelig klam mad i groteske mængder for vores friværdi lån, sørger staten for at normalisere din bydel, din by, dit land, ja, hele fucking verden! Og hvis man vil normalisere, må man vel have en ret god idé om hvad der er "normalt". Mit bud er, at Gentofte Kommune er "normal".

Kan nogen være uenig i, alting ville glide meget meget nemmere hvis Afghanistan lignede og fungerede som en forvokset udgave af Gentofte Kommune? Et argument imod? Nej, vel? Så er det bare at komme igang. Og hvis de ikke vil makke ret, DEM som gerne snart skulle blive til OS eller skride ad helvede til, hvis de ikke vil makke ret, så har vi også udtænkt sofistikerede værktøjer til at fixe det: Vi har GULEROD, PISK, NUL-TOLERANCE og MODERAT FYSISK PRES!

Nul-tolerance. Det er sgu da at melde klart og ærligt ud. Her tolererer vi ingenting. Nu med ekstra dansk frisind og smiley ordning og overvågningskamerasikkerhedskopiansvarlige og DNA profiler og du behøver ikke at bekymre dig så længe du ikke gør noget du ikke må.

Den vestlige verdens afmagt og angst for globaliseringen gør, at den nu viser sit hæslige, degenererede, forkælede, intolerante, magtesløse ansigt frem i al dets rådne og uanstændige elendighed. Og så er det vi ikke skal stikke halen mellem benene og krybe væk langs muren. Så er det vi må sige "Det der er ikke iorden! Det er dårlig opførsel. Det er foragt for mennesker og for menneskeliv!" og hvordan vi hver især gør det, er op til skæbnen. Om det er her på bænken på Blågårds Plads eller til familiemiddagen eller på talerstole. Den største fejl er ikke at komme til at råbe for højt. Den største fejl er, at holde kæft.

Livet er langt mere end at begrænse og indrette sine omgivelser så de passer ind i ens eget design. Livet er langt mere end fladpandede quiz programmer og glat familieunderholdning og hjernedødt overforbrug. Livet er, at respektere sine medmennesker og gøre sig selv til en del af det hele i stedet for omvendt.

Vi fejrer midsommer i øs pis regnvejr igen. En gammel våd folkefest som kirken ikke har annekteret endnu og som sikkert ville have været død og borte hvis ikke den indebar at man sætter ild på noget for det er altid fedt med bål. Så kan man sidde og kigge på ilden og få en pils og alle ansigterne omkring bålet bliver blødere og smukkere i lyset fra flammerne.

Hav en god fest! Skål for kærligheden og for lyset og sommeren!

Etiketter: , , ,