torsdag, december 21, 2006

Afghanistan og danske brud på Geneve-konventionen

Ja, vi har været lidt sløve til at bide fast i denne sag, men Anders Guldbrandtsens dokumentar om den danske regerings brud på krigskonventionerne har ikke været helt nem at for fat i. Således blev den vist på DR2 igen og igen, men når man nu ikke har den kanal, så må man jo fatte andre midler. Hvis man samtidigt har en Mac, kan man jo ikke bare sådan lige streame den ned fra nettet, næh man må alverdens omveje.

Men. Efter en lang kamp lykkes det faktisk at få den set, og her på mavepusteren er vi i chok. Den påviser jo ganske simpelt og eftertrykkeligt at regeringen og statsmagten har haft meget, meget travlt med at lægge låg på alle krænkelserne. Først fik man et notat fra udenrigsministeriet om at man ikke kunne udlevere fanger til amerikanerne hvis de ignorerede Geneve-konventionen(læs torturede fanger til døde), hvorefter man besluttede sig til at gøre det alligevel. Alle der kritiserede denne fremgangsmåde blev forflyttet og fik tavshedspåbud.

Hvorledes alle disse oplysninger der kommer frem, og alt den ækelhed og magtfuldkommenhed som Anders påviser i filmen, ikke kan medfører en storm uden lige mod regeringen, går over min forstand. Har vi accepteret tortur i Danmark? Har vi accepteret at man blot kan kalde krigsfanger for noget andet og så må man gerne torture dem? Er statsmagten med andre ord lige så slemme som Bin Laden når det gælder foragt for menneskeliv og menneskerettigheder?

Svaret kan kun være ja, indtil regeringen bliver fuldstændigt renset af en uafhængig undersøgelse.

link til dokumentaren på dr2