torsdag, juli 27, 2006

Friværdishelvedet er snart slut!:)

For et par uger siden så var nyheden på pol.dk at man kunne presse priserne på ejerboliger i KBH. med op til 20%. Nu er der så lavet statestik på det københavnske boligmarked og ganske rigtigt, som enhver københavner egentlig godt ved, så står der mange boliger ledige.
Boligerne er simpelthen for dyre til at kunne blive solgt.
Nu er turen så også kommet til de såkaldte billige lejelejligheder som altså også er alt for dyre til almindelige mennesker.
Problemet er at hvis ikke boligpriserne sænkes markant så har skolelærere, brandmænd, politimænd o.l. ikke råd til at bo i storbyerne.

Hvis ikke det gøres yderlige dyrere for udlejere og sælgere at have tomme boligere på hånden så kommer det aldrig til at ændres. Derfor med tanke på at bla. priserne allerede kan presses ganske betydeligt vil det nu være hensigstmæssigt at gøre det endnu mere dyrt at holde på de tomme boligere. Dette kunne fx. være en lovgivning der gør klart præcis hvor lang tid ikke en bolig må være til salg men hvor lang tid den må stå tom. I de fleste andelsforeninger er der allerede lignende regler. Man kunne også lave lovgivningen yderligere mindre gunstig for forældrekøb. Det kunne fx. være at man kun må eje én helårsbolig.

Og mens vi er i gang så kan alle de erhvervslejemål som også står tomme rundt om i landet kan der jo laves lovgivning om at de kun må stå tomme en vis tid for derefter at blive lavet til billige lejeboliger.

Her på Mavepusteren glæder vi os over Ritts bolig forslag men mener ikke at det er nok. Vi glæder os til at se lignende tiltag som ovenstående. Disse står det frit for hugge sålænge de bliver ført ud i livet!

Men som der også var nødvendigt i KBH. så var en udskiftning til socialdemokratisk styre nødvendig førend der skete noget. Så mon ikke at det også kræves en venstreorienteret regering fremfor det pjat vi har nu før der kommer tiltag a la vores forslag på den front.

Nedenståendende er copy-pasted fra pol.dk.

Flere ledige boliger end i de seneste 20 år

Mange af de ledige boliger bliver ikke afsat, fordi de er så dyre, at potentielle købere lige så godt kan købe en ejerlejlighed.

- Arkivfoto: Thomas Borberg
Tårnhøje huspriser og et stadig stigende antal boligbyggerier kunne nemt give den ide, at der mangler boliger.

Sådan er det bare ikke.

Tal fra Danmarks Statistik, som Ejendomsforeningen Danmark har bearbejdet, viser, at 5,7 procent af alle danske ejer- og udlejningsboliger var ledige 1. januar 2006. Det er det højeste antal siden 1982.

Midlertidigt ledige
En del af boligerne er kun midlertidigt ledige i forbindelse med f.eks. flytning eller renovering, og de er derfor ikke reelt til rådighed for boligsøgende.

Andre boliger står til fuld rådighed, men er så dyre, at ingen kan - eller vil - flytte ind, fortæller seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Hedvig Vestergaard.

»Inden for privatudlejning har der været en del ledighed, og en meget sandsynlig forklaring er, at lejlighederne er så dyre, at potentielle lejere hellere vil købe deres bolig«, siger hun.

»Dels kan huslejen være den samme, dels kan folk forvente, at ejendomsprisen stiger, og at de derfor vil få en gevinst på længere sigt. Og så gør de nok regnskabet sådan op, at det bedre kan betale sig for dem at købe

Flest ledige i Jylland
Hos Boligselskabernes Landsforening, der er brancheorganisation for 700 almene boligorganisationer med tilsammen mere end en halv million boliger, bliver den tendens bekræftet:

»I visse områder, især i Jylland, har vi et stigende antal ledige boliger, for eksempel de steder, hvor der er befolkningsmæssig tilbagegang. Men også de steder, hvor ejerboliger er langt nede i pris. Der kan vi mærke, at vi mister konkurrenceevnen«, fortæller formand Henning Kirk Christensen.

De billige mangler
Siden 1999 er Boligselskabernes Landsforening gået fra at have cirka 200 til godt 2.000 ledige boliger.

Mens det fortsat er nemt at få afsat almene lejeboliger i København og på Frederiksberg, står et stigende antal private udlejningsboliger og ejerboliger ledige i de to kommuner. I alt 16.800 boliger var ubeboede ved årsskiftet.

Men det spiller ingen rolle for Københavns socialdemokratiske overborgmester Ritt Bjerregaards plan om 5.000 nye lejeboliger. De eksisterende boliger er nemlig for dyre, siger politisk ordfører i København Anne Vang (S):

»Vores by har brug for helt almindelige mennesker med helt almindelige indkomster, som i dag ser sig presset ud af boligmarkedet. Det er dem, vi vil bygge billige boliger til, og så er det sådan set ligegyldigt, om der er en anden type boliger, som der er for mange af«.