mandag, november 03, 2008

Vælger USA demokratiet?

Valget i USA der slutter onsdag morgen her i Danmark er på mange måder det mest skelsættende i nyere tid. Den amerikanske befolkning skal nemlig ikke blot vælge om de vil ledes af republikaneren John McCain eller demokraten Barack Obama - de skal også vælge om de vil demokratiet eller de skal fravælge den styreform!
George W. Bush har på rigtig mange områder været en katastrofe for USA, men det værste er dog at han har ledet et republikansk parti der har forsøgt at undergrave demokratiet på alle leder og kanter. Bush har stået i spidsen for oprettelsen af en KZ-lejr på Guantanamo Bay, hvor tortur og endeløse indespærringer uden rettergang har været dagens ret. Han har overtrådt den amerikanske grundlov utallige gange, bl.a. ved i kølvandet på 9/11 at beordre en omfattende overvågning af al teletrafik ud og ind af USA. I princippet kan et demokrati godt overleve den slags, sålænge de skyldige blot går til erkendelse efter udåden og bliver straffet eller benået - men Bush regeringen har blot løjet og bekæmpet tiltag til at genindføre demokratiet.

Det republikanske parti har ydermere i tiden før arbejdet kraftigt på at omtegne de amerikanske valgdistrikter, så resultatet blev at den kandidat der fik flest stemmer i 2000 - Al Gore - ikke blev præsident.
Alt sammen noget der bør få forskere og observatører af USA til at bruge definitionen "demokrati" med forsigtighed når det gælder styreformen. Er det demokrati når den kandidat der får færrest stemmer vinder? Er det en retstat, når man kan blive indespærret og tortureret uden beviser? Svaret er naturligvis nej.
Derfor er valget i 2008 vigtigt. Ved valget i 2004 genvalgte den amerikanske befolkning George W Bush - velvidende ovenstående - og fravalgte dermed demokratiet. Nu har de så chancen for at gøre det "godt" igen.
Hvorledes skal vælgerne så stemme for at genvinde demokratiet? Naturligvis på en kandidat der vil gøre følgende:
1. Fjerne alle de ulovlige regler og nedlægge kz-lejrene - droppe torturen
2. Lave regler for valgdistrikter så de ikke kan styres af lokale politikere, men er fastlagte af uafhængige kommisioner - eller indføre flertalsstyre
3. Retsforfølge og straffe George W Bush og hans medkumpaner.
4. Lave et opgør med den vælgerdel der genvalgte George W. Bush i 2004

Ingen af kandidaterne vil efter min mening gøre alle disse tre ting, men Barack Obama virker som om han hælder mest til at vælge demokratiet. Man kan sige at demokraterne lever op til deres partinavn - republikanerne bør nok omdømmes til småfacisterne. Om visse dele af partiet bør forbydes eller visse stater bør smides ud af unionen skal jeg ikke kunne bedømme, og det er naturligvis heller ikke aktuelt eller realistisk - men amerikanerne skal virkelig lægge sig i selen for at redde deres demokrati.

Derfor må man håbe det bliver et klart valg i morgen og i overmorgen - at en ny generation af amerikanere vælger demokratiet.

shame on you..

Etiketter: , , , ,