søndag, december 10, 2006

Psykopat død

Pinochet - psykopatisk ex-diktator og massemorder fra Chile er død i dag. Desværre inden han og hans tilhængere fik deres retfærdige straf. Og han fortrød ikke sine ugerninger før han døde, forhåbentlig svag og bitter.

De største igangværende retssager mod Pinochet
Dødskaravanen:

En militæroperation i kølvandet på militærkuppet i Chile i september 1973, hvor omkring 100 tilfangetagede, politiske modstandere blev henrettet. Augusto Pinochets immunitet blev ophævet i år 2000, og han sad i husarrest i seks uger i 2001 på grund af sagen, som dog blev afvist i 2002 under henvisning til hans skrantende helbred. I begyndelsen af 2006 ophævede en appelret Pinochets immunitet på ny, så hans ansvar i en relateret sag om mordene på to af præsident Salvador Allendes bodyguards kunne efterforskes.

Operation Colombo:
Kostede 119 politiske modstandere livet i 1975 og betragtes som forløberen til Operation Kondor. Chiles Højesteret ophævede Pinochets immunitet og sendte ham i husarrest, men sagen, hvor ex-generalen stod anklaget for direkte ansvar i forbindelse med 37 dissidenters forsvinden, blev aldrig til noget.

Operation Kondor:
Navnet på et berygtet samarbejde i 1970'erne mellem efterretningstjenesterne i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay og Uruguay, hvor også de enkelte landes diktatorer var involveret. Operation Kondor udryddede flere end tusinde politiske modstandere. I Chile afviste Højesteretten retsforfølgelse for Pinochets ansvar for ni bortførelser og et mord.

Villa Grimaldi:
Villa Grimaldi var efter sigende et af diktaturets største hemmelige fængsler, hvor tusinder af fanger blev tortureret mellem 1974 og 1977. Mange af dem forsvandt. Anklagerne mod Pinochet lyder på involvering i 23 tilfælde af tortur og 36 tilfælde af bortførelser. Chiles Højesteret fratog aldrig Pinochet sin immunitet, så sagerne kunne køres.

Riggs-sagen:
Efterforskning afslørede i 2004, at Pinochet havde op mod 120 mio. kr. gemt væk på hemmelige konti i udlandet, primært i den amerikanske Riggs Bank. Pinochet og en række familiemedlemmer står anklaget for skattesnyd, hvidvask af penge, underslæb og forfalskning af pas og offentlige dokumenter.

link til festlig begivenhed