torsdag, maj 18, 2006

protestsange.dk

I dag udkommer en ny cd med covernumre af gamle danske protestsange. Den skal ses som et forsøg på at vække en gammel og hæderkronet tradition, hvor kunsten og musikken snakker magten og krige imod. Med over 100.000 på gaden igår, ja så er timingen perfekt.
Henrik Marstal fra hedengangne Ibens er idemanden bag cden, og her er et uddrag fra hjemmesiden:

Der er årsager nok til at tale magten imod – eller blot forsøge at trække tæppet væk under den – sådan som verden i et dansk perspektiv har set ud omtrent siden årtusindeskiftet. Lad os sætte nogle af disse årsager på spidsen:
1) En tvivlsomt argumenteret Irak-krig med dansk engagement (såvel tropper som transportskibe).
2) Et betingelsesløst knæfald for USA’s udenrigspolitik og moral på et tidspunkt hvor de fleste europæiske befolkningers tillid og opbakning til denne politik ellers er lavere end måske nogensinde før.
3) En landsdækkende avis’ såkaldte principsag om ytringsfrihed som via en række karikaturtegninger i en landsdækkende avis af profeten Muhammed kastede Danmark ud i sin største internationale krise siden Anden Verdenskrig.
4) En statsminister, hvis magtfuldkommenhed synes grænseløs, fordi det er lykkedes ham at overbevise medierne og store dele af befolkningen om sin ufejlbarlighed. Desuden har han og ledende politikere omkring ham evnet konstant at holde en ofte nærmest hadefuld udlændingedebat i kog, til stor skade for integrationsprocesserne og landets internationale omdømme og ry.

Læg dertil den globale kapitalismes tilsyneladende ustoppelige sejrsgang som også i Danmark medvirker til at splitte befolkningen op i nyrige og nyfattige. Det er bestemt ikke fællesskabet eller den kollektive bevidsthed der tænkes på, når et tidstypisk reklameslogan slår fast at ”Alle har ret til et fedt køkken”


Det kan man jo bare sige ja og amen til og så opfordre alle til at støtte og udbrede ordet/sangene.
På cden er det bla. Peter Sommer, Juncker, Magtens Korridorer og Ataf der nytolker klassikere som Kringsatt av fiender og militskvinder

link til protestsange.dk