lørdag, november 04, 2006

Det amerikanske midtvejsvalg.

De amerikanske valg er for det meste rimelige ligegyldige. De består for det meste af to personer der slås om det samme sæde ved at være enige om at kriminelle skal spærres inde for evigt, uanset hvad de har begået af kriminalitet. Samtidigt er de enige i at militærmagt og krig er det fedeste i hele verdenen. Og desuden går de ind for at de fattige skal have færre penge og de rige skattelettelser. Vinderen er den der formår at få sine elskerinder til at holde mund og ser bedst ud på tv.

Dette midtvejsvalg kan dog få end dog særdeles stor indflydelse. Ikke fordi ovenstående holdninger ikke stadig er hvad man hører for alle, men derimod fordi Bush har undergravet det amerikanske retssamfund så kraftigt at Rusland og Kina begynder at virke helt humanistiske i sammenligning. Tortur bliver offentligt bifaldet, samtidigt med at terroranklagede har mistet alle rettigheder. Det sidste skud på stammen er at terroranklagede ikke længere må snakke med deres forsvarer. link

Fokus i denne valgkamp fra omverden må således være at få demokraterne op af stolene og få George Walker Bush anklaget for højforræderi og undergravning af et ellers solidt retssamfund. De skræmmende perspektiver i et militært uovervindelig USA, der ignorer retsprincipper og menneskerettigheder burde være nok til at få os europæere til at ryste i bukserne.

Nu er det hele op til den amerikanske befolkning. Kan demokratiet slå tilbage mod tendensen til facisme? Det er i sandhed et vigtig valg den almindelige amerikaner har i stemmeboksen.