søndag, april 30, 2006

myten om de tolerante danskere..

ja, er ved at blive træt af at læse om folk der ikke tror på at indvandrer bliver diskriminerede i Danmark, så jeg satte mig ned og læste lidt op på sagerne. Her er lidt læsestof for folk og journalister, der naivt tror at danske arbejdsgivere ikke diskriminerer:

1. Pia Justesens (cand.jur) Phd fra 2002 ("om lighedskravet for etniske minoriteter på det danske arbejdsmarked".). Heri gennemgår hun danske samfundsvidenskabelig forskning på området og konkluderer entydigt:
Det er svært at opgøre omfanget af diskrimination, men hvis man sammenligner tallene fra forskellige samfundsvidenskabelige undersøgelser, er der absolut ingen tvivl om, at det foregår i et uacceptabelt omfang.

link til artikel om phden


2. Nyt om arbejdsliv har en gennemgang af forskningen på området, der ligger på nettet. Den er rigtig god og kan anbefales til læsning. Følgende udklip er sigende:

(...)En anden mulighed for at påvise diskrimination er at spørge arbejdsgiverne, om de diskriminerer. Det er dog yderst tvivlsomt om man her kan få et troværdigt svar, selv ved en anonym undersøgelse. Mange vil sandsynligvis ikke engang her indrømme eventuelle fordomme m.v. I en undersøgelse fra "Nævnet for etnisk ligestilling" i 1996 vedr. "Praktikpladssituationen for etniske minoriteter" svarer 25% af de adspurgte private virksomheder alligevel "ja" til, at et dansk eller nordisk klingende navn øger en ansøgers chance for at komme til ansættelsessamtale i forbindelse med ansættelse i en praktikstilling (Nævnet for etnisk ligestilling 1996).

(..)Endvidere kan man undersøge, om der finder diskrimination sted på arbejdsmarkedet ved hjælp af en såkaldt diskriminationstest. Jan Hjarnø og Torben Jensen har i 1996 lavet en undersøgelse af diskrimination ved jobsøgning. Metoden går ud på at lade to i øvrigt lige kvalificerede ansøgere søge på de samme stillinger. Hvis det så viser sig, at ansøgeren fra den etniske majoritet systematisk foretrækkes frem for minoritetsansøgeren, peger dette på etnisk begrundet diskrimination. Undersøgelsen fandt sted som led i en række nationale undersøgelser i flere europæiske lande på initiativ af ILO. Den danske undersøgelse viste en diskriminationsgrad på omkring 38%, hvilket betyder, at hvis personer med minoritetsbaggrund søger 1000 stillinger, vil de i 383 tilfælde blive vraget på grund af diskrimination. Dette niveau er en smule højere end i flere af de øvrige lande i undersøgelsen, som lå på omkring 35% (Hjarnø og Jensen 1997, Wrench 1998).

link til nyt om arbejdsliv

Diskrimintationen i Danmark er altså ikke en "myte" eller en "fantasi". Det er et velunderbygget faktum!, og enhver der benægter dets eksistens, må enten være dum, for doven til at sætte sig ind i sagerne eller forsøger med vilje at legitimere diskriminitationen.
Man kan jo så selv vælge hvilken gruppe man ligger i.

Nu kan man selvfølgelig stille sig op og så tvivl om disses undersøgelser, men inden man starter på det, vil jeg naturligvis kræve at man har nogle undersøgelser der påviser det modsatte. Jeg vil gerne sætte en kasse øl på højkant, på at de ikke findes. Medmindre de er altså er finanserede af Dansk Folkeparti(eller dansk front). På den anden side vil disse personager naturligvis være glade for tendensen..